Info

INFO

Anmälningsavgifter

Maraton: 700 kronor

Halvmaraton: 350 kronor

Stafett (4 deltagare): 1200 kronor

Vi har 100% återbetalningsgaranti. Det betyder att vi betalar tillbaka hela anmälningsavgiften utan några avdrag om loppet ställs in. Obs! garantin gäller inte om du blir sjuk eller får förhinder.

Starten
Starten går kl. 09.30 för maraton och maratonstafett. Starttiden för halvmaraton är kl.11.00. Hämta ut din nummerlapp senast en timme före starten. Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan senast 30 min innan start.

Tidtagning
Vi anlitar Racetimer för tidtagningen. Ni får live-resultat dvs. resultaten skrivs ut på plats om det önskas. Tidtagningen är även live på nätet. Tidtagningen sker med hjälp av ett datachip som är fäst högst upp på en flik av nummerlappen. Nummerlappen ska fästas på bröstet och vara fullt synlig under hela loppet. Undvik att ha händer/armar framför överdelen av nummerlappen när du passerar start- och mållinjen.

Banan
Start och mål är vid Uppsala slott och Uppsala konstmuseum. Banan kommer vara väl snitslad och märkt med skyltar. Funktionärer finns vid vätskestationer och vid vägkorsningar. Banan är kontrollmätt av förbundsbanmätare Fredrik Swahn, vilket säkerställer att den är 42 195 meter lång. Banan går på asfalt, stigar och grusvägar. Det är en snabb bana som kombinerar löpupplevelse, publikvänlighet och sevärdhet. Vi hoppas att ni kommer gilla banan lika mycket som vi! Mer info om banan finns under fliken ”Sträckan” på hemsidan www.uppsalamarathon.se

Kontrollmätning
En kontrollmätning genomförs av en banmätare från Svensk Friidrott som ska garantera korrekt längd. Mätningen görs med cykel och ett speciellt, kalibrerat mätinstrument. Under en kontrollmätning tas alltid den kortaste vägen över banan, tillika den sträcka som en smart, och kanske också trött, löpare kan tänkas ta. Mätinstrumentet kontrolleras före och efter varje banmätning genom att man cyklar en uppmätt referenssträcka. Ibland uppstår frågor från löpare som sprungit med en GPS-klocka och uppmätt en annan sträcka än den kontrollmätta. Det kommer sig ofta av att det som löpare i stort sett är omöjligt att springa den absolut kortaste vägen – som är den som är uppmätt. Ibland är det andra löpare i vägen och det är svårt att springa lika snävt i kurvor som kontrollmätningen tagit. Dessutom är GPS-klockorna och kartor med mätfunktion på nätet ännu inte så pass precisa att de ger den exakta längden.

Maxtid
Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 3,5 timmar efter att starten har gått. Maxtiden för alla distanser är 7 timmar.

Målgång
Målgången för Uppsala Marathon kommer vara på Uppsala slott. Vi vill skapa en fin atmosfär efter loppet där löparna kan samlas och fira målgången. Löparna bjuds på ”after run” med en måltid samt musik. En fin avslutning i en vacker miljö. Även vänner och bekanta är välkomna att vara med på after run och kan då köpa mat och dryck av Cajsas Kök. Maten som vi bjuder på är vegetarisk, laktosfri, glutenfri och fri från nötter, så vi hoppas att de flesta kommer bli mätta och nöjda! Vid målgången delas medalj och finishertröja ut till löparna.

Nummerlapp
Ditt startnummer hittar du under fliken ”startlista” på vår hemsida. Den behöver du när du ska hämta ut din nummerlapp.
Nummerlapp ska bäras synlig på bröstet av alla deltagare i Uppsala Marathon, halvmaraton och stafetten. Du kan hämta ut din nummerlapp innan loppet, på Uppsala konstmuseum från tisdag 19 oktober. Konstmuseums öppettider: tisdagar 11–17, onsdagar 11–17, torsdagar 11–20, fredagar 11–17, lördagar 11–17 och söndagar 11–17. Det går också bra att hämta nummerlappen på tävlingsdagen, från kl. 08.00 på Uppsala konstmuseum som ligger på startområdet. Stafettlagen får ett lagnummer, samtliga löpare i laget har samma nummer. Därutöver finns nummer 1 till 4 som ska bäras av löparna i följande ordning: Den första löparen i stafettlaget ska bära nummer 1, den andra nummer 2 osv. Tidtagningen sker med hjälp av ett datachip som är fäst högst upp på en flik av nummerlappen. Nummerlappen ska fästas på bröstet och vara fullt synlig under hela loppet. Undvik att ha händer/armar framför överdelen av nummerlappen när du passerar start- och mållinjen.
Viktigt för stafettdeltagare! Din medlöpare ska springa igenom tidsportalen först och sen börjar du din sträcka. Du som ska ”ta över” ska inte vistas nära tidsportalen, håll minst 5 meters avstånd annars registreras du i förväg.

Omklädning och dusch
Vid målet finns möjlighet att byta om. Duschmöjlighet finns på närbelägna Campus 1477 (www.campus1477.se)

Resultat
Dina anhöriga och vänner kan följa dig live via appen RaceOne. Resultaten kommer även att finnas tillgängliga här på webbsidan och hos Racetimer.se

Sjukdom och skada
Uppsala Marathon är en kraftansträngning, därför har vi en läkare och sjuksköterska på plats. Se till att vara helt frisk på startlinjen. Om du behöver avbryta loppet och är i behov av sjukvård, kontakta tävlingsledningen på telefonnummer 0708–766562. Om du behöver bryta loppet ska du informera en funktionär som kontaktar tävlingsledningen. Varje deltagare är skyldig att efter bästa förmåga hjälpa annan deltagare som blivit skadad, sjuk eller om denne behöver annan akut hjälp eller assistans.

Toalett
Toalett finns i anslutning till start och mål. Det kommer att finnas toaletter längs sträckan, dessa offentliga toaletter (slottet, Graneberg, stadsträdgården (2 ställen) och Gamla Uppsala) är markerade på kartan och kommer att vara öppna och iordninggjorda för Uppsala Marathon. Du kan också planera din löpning genom att använda de möjligheter som finns längs vägen.

Transport
Start och mål på slottet är ca 1 km från centrala Uppsala och det finns gott om alternativ för hur du tar dig dit. Gå, cykla eller ta kollektivtrafik (Hållplats: Slottsbacken eller Blåsenhus buss 2 och 7). Det kommer inte att finnas några specifika evenemangsparkeringar. Du som ska springa stafett: Det går att ta sig kollektivt till växlingarna. Se karta för information om platser. På www.ul.se kan du söka efter rätt buss.

Väskinlämning
Det kommer finnas möjlighet att lämna in sin väska vid starten på slottet. Det är viktigt att du märker upp din väska med namn och startnummer. Uppsala Marathon ansvarar inte för några värdesaker.

Vätskestationer
Vätskestationer kommer att finnas längs banan, på samma platser som växelstationer. Det betyder att det finns en vätskestation ungefär var femte kilometer. Den första dyker upp efter 5,1 km och ligger i södra delen av Hågadalen, Den andra blir i Graneberg. Den tredje vätskestationen blir vid Sunnerstastugan, den fjärde vid Uppsala Akademiska roddsällskapet. Den femte blir vid Slottet när halvmaran passeras. Den sjätte vätskestationen blir vid Fyrisgården i Svartbäcken, den stationen passeras två gånger. Den sjunde blir i Gamla Uppsala.
Vid stationerna kommer det finnas vatten, sportdryck (Umara), ekologiska bananer och saltgurka. Det kommer finnas skräpzoner för att kasta muggar och flaskor vid vätskestationerna. I övrigt är det strikt förbjudet att kasta skräp längs banan.

Funktionärer och eventuella avstängningar
Idén bakom Uppsala Marathon är att vi ska kunna genomföra ett lopp utan att behöva stänga av en stad. Därför planerar vi loppet utifrån de fina förutsättningar som Uppsala har i form av bra gång- och cykelvägar, sträckan är planerad därefter. Vid de ställen där korsningarna behöver stärkas har vi funktionärer på plats. I övrigt samsas löpare med övriga gående och cyklister. Men vi har funktionärer som ska hålla ickelöpare på någorlunda avstånd. Det är lite av charmen för vårt lopp att en gående kan vistas på samma bana som en löpare speciellt i friluftsområden. Vi hoppas att du har överseende med det!

Övrigt
En förtrupp för maratonlöpare respektive stafett kommer att cykla sträckan och vi kommer att ha en cykel som kör sist fram till mål. Vi vill verkligen tacka alla cyklister som hjälper oss med detta!
Saknar du information gå in på vår hemsida. Följ gärna Uppsala Marathon på facebook och instagram. Där publicerar vi kontinuerligt all information om loppet!
Viktigast av allt! Njut av naturen och peppa varandra i spåret! Vi ser verkligen fram emot denna dag och hoppas att ni gör detsamma. Lycka till med träningen inför loppet!

Vi ses vid Uppsala slott!
ideella Föreningen Uppsala Kulturmaraton

 

 

Rulla till toppen