Info

INFO

Anmälningsavgifter

Maraton
600 kronor

Halvmaraton
350 kronor

Stafett (4 deltagare)
1200 kronor

Vi har 100% återbetalningsgaranti. Det betyder att vi betalar tillbaka hela anmälningsavgiften utan några avdrag om loppet ställs in. Obs! garantin gäller inte om du blir sjuk eller får förhinder.

Sista anmälningsdag: 3 november.

Banan

Start och mål är vid Uppsala slott och Uppsala konstmuseum. Banan kommer vara väl snitslad och märkt med skyltar. Funktionärer finns vid vätskestationer och vid vägkorsningar. Banan är kontrollmätt av förbundsbanmätare Fredrik Swahn, vilket säkerställer att den är 42 195 meter lång. Banan går på asfalt, stigar och grusvägar. Det är en snabb bana som kombinerar löpupplevelse, publikvänlighet och sevärdhet. Vi hoppas att ni kommer gilla banan lika mycket som vi! Mer info om banan finns under fliken ”Sträckan” på hemsidan.

Kontrollmätning
En kontrollmätning genomförs av en banmätare från Svensk Friidrott som ska garantera korrekt längd. Mätningen görs med cykel och ett speciellt, kalibrerat mätinstrument. Under en kontrollmätning tas alltid den kortaste vägen över banan, tillika den sträcka som en smart, och kanske också trött, löpare kan tänkas ta. Mätinstrumentet kontrolleras före och efter varje banmätning genom att man cyklar en uppmätt referenssträcka.

Ibland uppstår frågor från löpare som sprungit med en GPS-klocka och uppmätt en annan sträcka än den kontrollmätta. Det kommer sig ofta av att det som löpare i stort sett är omöjligt att springa den absolut kortaste vägen – som är den som är uppmätt. Ibland är det andra löpare i vägen och det är svårt att springa lika snävt i kurvor som kontrollmätningen tagit. Dessutom är GPS-klockorna och kartor med mätfunktion på nätet ännu inte så pass precisa att de ger den exakta längden.

Maxtid

Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 3,5 timmar efter att starten har gått. Maxtiden för loppet är 7 timmar.

Målgång

Målgången för Uppsala Marathon kommer vara på Uppsala slott. Vi vill skapa en fin atmosfär efter loppet där löparna kan samlas och fira målgången. Löparna bjuds på ”after run” med förfriskningar och en måltid samt levande musik från Lundellska skolans (Skrapan) åk3-musikelever. Det är få lopp som kan erbjuda ett sådan fin avslutning i en vacker miljö. Även vänner och bekanta är välkomna att vara med på after run och kan då köpa mat och dryck. Maten som vi bjuder på är vegetarisk, laktosfri, glutenfri och fri från nötter, så vi hoppas att de flesta kommer bli mätta och nöjda! Vid målgången delas medalj och finishertröja ut till löparna. Vi hoppas att många vill stanna kvar efter loppet för gemensam after run och för att heja in alla löpare.

Nummerlapp

Nummerlapp ska bäras synlig på bröstet av alla deltagare i Uppsala Marathon, halvmaraton och stafetten. Du kan hämta ut din nummerlapp innan loppet, på Uppsala konstmuseum tisdag 2 november, onsdag 3 november, torsdag 4 november eller fredag 5 november. Det går också bra att hämta nummerlappen på tävlingsdagen, mellan kl. 08.00-09.00 på Uppsala konstmuseum som ligger på startområdet. Stafettlagen får ett lagnummer, samtliga löpare i laget har samma nummer. Därutöver finns nummer 1 till 4 som ska bäras av löparna i följande ordning: Den första löparen i stafett laget ska bära nummer 1, den andra nummer 2 osv. Tidtagningen sker med hjälp av ett datachip som är fäst högst upp på en flik av nummerlappen. Nummerlappen ska fästas på bröstet och vara fullt synlig under hela loppet. Undvik att ha händer/armar framför överdelen av nummerlappen när du passerar start- och mållinjen.

Omklädning och dusch

Vid målet finns möjlighet att byta om. Duschmöjlighet finns på närbelägna Campus 1477  (www.campus1477.se)

Resultat

Resultaten kommer att finnas tillgängliga här på webbsidan efter loppet och på vår facebook-sida Uppsala Marathon.

Sjukdom och skada

Uppsala Marathon är en kraftansträngning, därför har vi en läkare och sjuksköterska på plats. Se till att vara helt frisk på startlinjen. Om du behöver avbryta loppet och är i behov av sjukvård, kontakta tävlingsledningen på telefonnummer 0708-766562. Om du behöver bryta loppet ska du informera en funktionär som kontaktar tävlingsledningen. Varje deltagare är skyldig att efter bästa förmåga hjälpa annan deltagare som blivit skadad, sjuk eller om denne behöver annan akut hjälp eller assistans.

Starten

Starten går kl. 09.30 för maraton och stafett. Starttiden för halvmaraton är kl.11.00. Hämta ut din nummerlapp senast kl. 09.00. Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan senast 30 min innan start. Innan starten erbjuds gemensam uppvärmning.

Tidtagning

Vi anlitar Racetimer för tidtagningen. Ni får live-resultat dvs. resultaten skrivs ut på plats om det önskas. Tidtagningen är även live på nätet. Tidtagningen sker med hjälp av ett datachip som är fäst högst upp på en flik av nummerlappen. Nummerlappen ska fästas på bröstet och vara fullt synlig under hela loppet. Undvik att ha händer/armar framför överdelen av nummerlappen när du passerar start- och mållinjen.

Toalett

Toalett finns i anslutning till start och mål. Det kommer att finnas toaletter längs sträckan, dessa offentliga toaletter (slottet, Graneberg, stadsträdgården (2 ställen) och Gamla Uppsala) är markerade på kartan och kommer att vara öppna och iordninggjorda för Uppsala Marathon. Du kan också planera din löpning genom att använd även de möjligheter som finns längs vägen.

Transport

Start och mål på slottet är ca 1 km från centrala Uppsala och det finns gott om alternativ för hur du tar dig dit. Gå, cykla eller ta kollektivtrafik (Hållplats: Slottsbacken eller Blåsenhus buss 2 och 7). Det kommer inte att finnas några specifika evenemangsparkeringar. Du som ska springa stafett: Det går att ta sig kollektivt till växlingarna. Se karta för information om platser. På www.ul.se kan du söka efter rätt buss.

Väskinlämning

Det kommer finnas möjlighet att lämna in sin väska vid starten på slottet. Det är viktigt att du märker upp din väska med namn och startnummer. Uppsala Marathon ansvarar inte för några värdesaker.

Vätskestationer

Vätskestationer kommer att finnas längs banan, på samma platser som växelstationer. Det betyder att det finns en vätskestation ungefär var femte kilometer. Den första dyker upp efter 5,1 km och ligger i södra delen av Hågadalen, Den andra blir i Graneberg. Den tredje vätskestationen blir vid Fyrisån i närheten av Ultuna. Den fjärde blir vid Slottet när halvmaran passeras. Den femte vätskestationen blir vid Fyrisgården i Svartbäcken, den stationen passeras två gånger. Den sjätte blir i Gamla Uppsala.

Vid stationerna kommer det finnas vatten, sportdryck (Umara), ekologiska bananer och saltgurka. Det kommer finnas skräpzoner för att kasta muggar och flaskor vid vätskestationerna. I övrigt är det strikt förbjudet att kasta skräp längs banan.

Övrigt

En förtrupp för maratonlöpare respektive stafett kommer att cykla sträckan och vi kommer att ha en cykel som kör sist fram till mål. Vi vill verkligen tacka alla cyklister som hjälper oss med detta!
Följ gärna Uppsala Marathon på facebook och instagram. Där publicerar vi kontinuerligt all information om loppet!

Viktigast av allt! Njut av naturen och peppa varandra i spåret! Vi ser verkligen fram emot denna dag och hoppas att ni gör detsamma. Lycka till med träningen inför loppet!

Vi ses vid Uppsala slott!

ideella Föreningen Uppsala Kulturmaraton

Rulla till toppen