Info

INFO

Anmälningsavgifter
Maraton: 800 kronor
Halvmaraton: 500 kronor
Stafett (4 deltagare): 1600 kronor

Anmälan är öppen till och med 24 oktober 2024. När det gäller halvmaraton och maratonstafett finns begränsat antal startplatser, anmälan kan därför stängas tidigare.

Prispengar
Vinnarna i maraton och halvmaraton 2024 får prispengar enligt följande:

Maraton, dam och herr:
1. 4000 kronor
2. 2000 kronor
3. 1000 kronor

Halvmaraton, dam och herr:
1. 3000 kronor
2. 1500 kronor
3. 1000 kronor

Ettorna får även en korg fylld med spännande saker från våra sponsorer.

Nytt banrekord i maraton eller halvmaraton prisas med ytterligare 2000 kronor.

Distriktsmästerskap (DM) i maraton
Uppsala Marathon är arrangör av DM i maratondistansen på uppdrag av Mittsvenska Friidrottsförbundet. Om du tillhör en klubb/förening som ligger i distriktet Mittsvenska Friidrottsförbundet så se till att din klubb/förening vid anmälan.

Starten
Starten går kl. 09.30 för maraton och maratonstafett. Starttiden för halvmaraton är kl.11.00. Hämta ut din nummerlapp senast 30 minuter före start. Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan i god tid

Tidtagning
Tidtagningen sker med hjälp av ett datachip i nummerlappen. Nummerlappen ska fästas på bröstet och vara fullt synlig under hela loppet. Tidtagningen syns även live på nätet, tiden registreras när löparna passerat 10,3 km, 21,1 km, 24,3 km, 31,5 km och 39,2 km för maraton och maratonstafett. För halvmaraton ligger mätstationerna efter cirka 3,2 km, 11,4 km och 18,1 km. Alla löpare får en absolut tid från passering av startlinje till mållinje.

Sträckan
Start och mål är på Uppsala slott vid Uppsala konstmuseum. Banan är väl skyltad och funktionärer finns vid viktiga platser, vätskestationer och vid vägkorsningar. Banan är kontrollmätt av förbundsbanmätare Fredrik Swahn, vilket säkerställer att den är 42 195 meter lång. Underlaget är till hälften asfalt och till hälften hårt packat grus. En snabb bana som kombinerar löpupplevelse, publikvänlighet och sevärdheter. Mer info om banan finns här ”Sträckan”.

Maxtid
Maxtid för maratondistansen är 7 timmar. Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 3,5 timmar efter att starten har gått. För halvmaraton är maxtiden 3,5 timmar. 

Målgång
Målgången för Uppsala Marathon är vid Uppsala slott. Vi vill skapa en fin atmosfär efter loppet där löparna kan samlas och fira målgången. Löparna bjuds på ”after run” med musik av elever från Lundellska skolan, Skrapans Musikklass. En fin avslutning i en vacker miljö. Vi bjuder alla löpare på grillad korv (finns även vegansk) och kaffe och kaka och hoppas att de flesta kommer bli mätta och nöjda! Vid målgången delas medalj och finishertröja ut till löparna.

Omklädning och dusch
I närheten av målområdet finns möjlighet att byta om. Duschmöjlighet finns på närbelägna Campus 1477

Resultat
Resultaten kommer att finnas tillgängliga här på webbsidan och hos Racetimer Där kan anhöriga och vänner kan följa dina passeringar live under loppet.

Sjukdom och skada
Uppsala Marathon är en kraftansträngning, därför har vi läkare och sjuksköterska på plats utöver ett team från Röda Korset. Se till att vara helt frisk på startlinjen. Om du behöver avbryta loppet och är i behov av sjukvård, kontakta tävlingsledningen på telefonnummer 073–0488923.

Toalett
Toaletter finns i anslutning till start och mål. Det kommer att finnas toaletter längs sträckan, dessa offentliga toaletter (slottet, Graneberg, stadsträdgården (2 ställen) och Gamla Uppsala) är markerade på kartan och kommer att vara öppna och iordninggjorda för Uppsala Marathon. Du kan också planera din löpning genom att använda de möjligheter som finns längs vägen.

Transport
Start och mål på slottet är ca 1 km från centrala Uppsala och det finns gott om alternativ för hur du tar dig dit. Gå, cykla eller ta kollektivtrafik (Hållplats: Slottsbacken eller Blåsenhus buss 2 och 7). Det kommer inte att finnas några specifika evenemangsparkeringar. Du som ska springa stafett: Det går att ta sig kollektivt till växlingarna. Se karta för information om platser. På www.ul.se kan du söka efter rätt buss.

Parkering
Det finns parkeringar på gångavstånd från start och målområde. Hitta parkering

Väskinlämning
Det finns möjlighet att lämna in sin väska vid starten på slottet. Det är viktigt att du märker upp din väska med startnummer. Det finns en remsa på din nummerlapp som du ska riva av och fästa på din väska. Uppsala Marathon ansvarar inte för några värdesaker. 

Vätskestationer
Vätskestationer kommer finnas var 5:e km. Där serveras sportdryck och vatten. På ett flertal av stationerna finns även energi i form av saltgurka, bananer och minimuffins. Vi samarbetar med Umara när det gäller sportdrycken

Funktionärer och avspärrningar
Idén bakom Uppsala Marathon är att vi ska kunna genomföra ett lopp utan att behöva stänga av hela staden. Därför planerar vi loppet utifrån de fina förutsättningar som Uppsala har i form av bra gång- och cykelvägar. Vid de ställen där korsningarna behöver bevakas har vi funktionärer på plats. I övrigt samsas löpare med övriga gående och cyklister. Men vi har funktionärer som ska hålla icke-löpare på någorlunda avstånd.

Ledcyklister
Före första löpare i varje klass (herr, dam, maraton, halvmaraton och stafett) kommer det att finnas ledcyklister. Vi kommer även att ha en cyklist efter siste löpare. Vi vill verkligen tacka alla cyklister som hjälper oss med detta!

Övrigt
Saknar du information gå in på vår hemsida. Följ gärna Uppsala Marathon på facebook och instagram. Där publicerar vi kontinuerligt information om loppet. Vi ser verkligen fram emot nästa Uppsala Marathon och hoppas att ni gör detsamma. Lycka till med träningen inför loppet!

Vi ses vid Uppsala slott!
Föreningen Uppsala Maraton (ideell förening)

 

Rulla till toppen