Info

INFO

Anmälningsavgifter

Maraton: 800 kronor 

Halvmaraton: 400 kronor

Stafett (4 deltagare): 1400 kronor

Anmälan stängs den 26 oktober. Möjlighet att efteranmäla sig på tävlingsdagen finns i mån av plats. Dock tillkommer en administrationsavgift på 40% utöver ordinarie anmälningsavgift. 

Distriktsmästerskap (DM) i maraton
Uppsala Marathon är arrangör av DM i maratondistansen på uppdrag av Mittsvenska Friidrottsförbundet. Därför är det viktigt att du anger din klubbtillhörighet när du anmäler dig till maratondistansen.

Prispengar
Vinnarna i maraton och halvmaraton 2023 får prispengar enligt följande:

Maraton, dam och herr
1–4000 kronor
2–2000 kronor
3–1000 kronor
Halvmaraton, dam och herr
1–3000 kronor
2–1500 kronor
3–800 kronor

Ettorna får även en korg fylld med spännande saker från våra sponsorer.

Starten
Starten går kl. 09.30 för maraton och maratonstafett. Starttiden för halvmaraton är kl.11.00. Hämta ut din nummerlapp senast en timme före start. Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan i god tid

Tidtagning
Vi anlitar Racetimer för tidtagningen. Tidtagningen sker med hjälp av ett datachip som är fäst högst upp på en flik av nummerlappen. Nummerlappen ska fästas på bröstet och vara fullt synlig under hela loppet. Tidtagningen syns även live på nätet, tiden registreras när löparna passerat 10,5 km, 21,1 km och 31,5 km för maraton och maratonstafett. För halvmaraton finns en mätstation som ligger efter cirka 11 km. Alla löpare får en definitiv tid från passering av startlinje till mållinje.

Banan
Start och mål är vid Uppsala slott och Uppsala konstmuseum. Banan kommer vara väl snitslad och märkt med skyltar. Funktionärer finns vid viktiga platser, vätskestationer och vid vägkorsningar. Banan är kontrollmätt av förbundsbanmätare Fredrik Swahn, vilket säkerställer att den är 42 195 meter lång. Banan går på asfalt och grusvägar. Det är en snabb bana som kombinerar löpupplevelse, publikvänlighet och sevärdheter. Vi hoppas att ni kommer gilla banan lika mycket som vi! Mer info om banan finns här ”Sträckan”.

Maxtid
Maxtid  för maratondistansen  är 7 timmar. Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 3,5 timmar efter att starten har gått. För halvmaraton är maxtiden 3,5 timmar. 

Målgång
Målgången för Uppsala Marathon är vid Uppsala slott. Vi vill skapa en fin atmosfär efter loppet där löparna kan samlas och fira målgången. Löparna bjuds på ”after run” med musik av elever från Lundellska skolan, Skrapans Musikklass. En fin avslutning i en vacker miljö. Vi bjuder alla löpare på grillad korv (kycklingkorv eller vegansk) och kaffe med bulle, och hoppas att de flesta kommer bli mätta och nöjda! Vid målgången delas medalj och finishertröja ut till löparna.

Nummerlapp
Ditt startnummer hittar du under fliken ”startlista” på vår hemsida. Den behöver du när du ska hämta ut din nummerlapp. Det räcker med att ange startnumret när du hämtar ut din nummerlapp. Det går också att hämta ut startnummer åt andra. Samma sak gäller då, ange startnumret. 
Nummerlapp ska bäras synlig på bröstet av alla deltagare i Uppsala Marathon, halvmaraton och stafetten.

Du kan hämta ut din nummerlapp innan loppet, på Löplabbet i Uppsala, Dragarbrunnsgatan 26, 753 21 Uppsala. Hämtning av nummerlappar kan ske från måndag 16 oktober till fredag 27 oktober. 

På tävlingsdagen, den 28 oktober kan du hämta din nummerlapp från kl. 07.30 på Uppsala konstmuseum som ligger på startområdet. Stafettlagen får ett lag-nummer, samtliga löpare i laget har samma nummer. Därutöver finns nummer 1 till 4. Den första löparen i stafettlaget ska bära nummer 1, den andra nummer 2 osv. Tidtagningen sker med hjälp av ett chip som är fäst högst upp på nummerlappen. Nummerlappen ska fästas på bröstet och vara fullt synlig under hela loppet.
Viktigt för stafettdeltagare! Din medlöpare ska springa igenom tidsportalen först och sen börjar du din sträcka. Du som ska ”ta över” ska inte vistas nära tidsportalen, håll minst 5 meters avstånd annars registreras du i förväg.

Omklädning och dusch
I närheten av målområdet finns möjlighet att byta om. Duschmöjlighet finns på närbelägna Campus 1477 www.campus1477.se

Resultat
Resultaten kommer att finnas tillgängliga här på webbsidan och hos Racetimer.se. Dina anhöriga och vänner kan följa dig live via racetimer.se

Sjukdom och skada
Uppsala Marathon är en kraftansträngning, därför har vi läkare och sjuksköterska på plats utöver ett team från Röda korset. Se till att vara helt frisk på startlinjen. Om du behöver avbryta loppet och är i behov av sjukvård, kontakta tävlingsledningen på telefonnummer 073-0488923. Om du behöver bryta loppet ska du informera en funktionär som kontaktar tävlingsledningen. Varje deltagare är skyldig att efter bästa förmåga hjälpa annan deltagare som blivit skadad, sjuk eller om denne behöver annan akut hjälp eller assistans.

Toalett
Toalett finns i anslutning till start och mål. Det kommer att finnas toaletter längs sträckan, dessa offentliga toaletter (slottet, Graneberg, stadsträdgården (2 ställen) och Gamla Uppsala) är markerade på kartan och kommer att vara öppna och iordninggjorda för Uppsala Marathon. Du kan också planera din löpning genom att använda de möjligheter som finns längs vägen.

Transport
Start och mål på slottet är ca 1 km från centrala Uppsala och det finns gott om alternativ för hur du tar dig dit. Gå, cykla eller ta kollektivtrafik (Hållplats: Slottsbacken eller Blåsenhus buss 2 och 7). Det kommer inte att finnas några specifika evenemangsparkeringar. Du som ska springa stafett: Det går att ta sig kollektivt till växlingarna. Se karta för information om platser. På www.ul.se kan du söka efter rätt buss.

Väskinlämning
Det finns möjlighet att lämna in sin väska vid starten på slottet. Det är viktigt att du märker upp din väska med startnummer. Det finns en remsa på din nummerlapp som du ska riva av och fästa på din väska. Uppsala Marathon ansvarar inte för några värdesaker. 

Vätskestationer (för er som springer halvmaraton är station 5, 6 och 7 aktuella)
Vätskestationer kommer att finnas längs banan, på samma platser som växelstationer. Det betyder att det finns en vätskestation ungefär var femte kilometer. Den första dyker upp efter 5 km och ligger i Pattons hage. Den andra kommer i Skarholmen, den tredje vid Uppsala Akademiska roddsällskapet och den fjärde  vid Nordic Wellness/Studenternas där halvmaran passeras. Den femte och sjunde vätskestationen ligger vid Fyrisgården i Svartbäcken, den stationen passeras två gånger. Den sjätte finns i Gamla Uppsala. Därutöver kommer det att finnas minst en extra vätskestation som placeras  strategisk i relation till hur vädret ser ut den 28 oktober och var löparna bedöms behöva stationen.  

På vätskestationer finns följande

På den första stationen, efter 5 km, kommer det bara att erbjudas vatten. På station 2, efter cirka 10 km, erbjuds vatten, sportdryck och bananer. På station 3, efter 15 km, erbjuds vatten och bananer. På station 4, halvmara, erbjuds vatten, sportdryck, bananer och saltgurka. På station 5 och 7 (den stationen passeras dubbelt) erbjuds vatten, sportdryck, bananer, saltgurka, minimuffins och energitabletter. Och på station 6, efter 30 km, erbjuds vatten, sportdryck och minimuffins. Vi samarbetar med Umara när det gäller sportdrycken

Funktionärer och eventuella avstängningar
Idén bakom Uppsala Marathon är att vi ska kunna genomföra ett lopp utan att behöva stänga av staden. Därför planerar vi loppet utifrån de fina förutsättningar som Uppsala har i form av bra gång- och cykelvägar. Vid de ställen där korsningarna behöver bevakas har vi funktionärer på plats. I övrigt samsas löpare med övriga gående och cyklister. Men vi har funktionärer som ska hålla icke-löpare på någorlunda avstånd. Det är lite av charmen med vårt lopp att en gående kan vistas på samma bana som en löpare, speciellt i friluftsområden. Vi hoppas att du har överseende med det!

Övrigt
Före första löpare i varje klass (herr, dam, maraton, halvmaraton och stafett) kommer det att finnas ledcyklister. Vi kommer även att ha en cyklist efter siste löpare. Vi vill verkligen tacka alla cyklister som hjälper oss med detta!
Saknar du information gå in på vår hemsida. Följ gärna Uppsala Marathon på facebook och instagram. Där publicerar vi kontinuerligt all information om loppet!
Viktigast av allt! Njut av naturen och peppa varandra i spåret! Vi ser verkligen fram emot denna dag och hoppas att ni gör detsamma. Lycka till med träningen inför loppet!

Vi ses vid Uppsala slott!
Föreningen Uppsala Maraton (ideell förening)

 

Rulla till toppen